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DEAR DEACON BULLETIN INSERT

Dear Deacon Jim,

My first spouse and | divorced and | remarried another person. Can | still receive
Holy Communion? Is an annulment necessary?

Response

In response to your question, the foundation of Church teaching on marriage is
deeply rooted in Sacred Scripture. Jesus spoke of divorce and remarriage in
Matthew 5:32: "I say to you, whoever divorces his wife causes her to commit

adultery, and whoever marries a divorced woman commits adultery.”

Thedoctrinal nature is made clear in the Catechism of the Catholic Church (cf. 1649,
1650, and 1651) and the Code of Canon Law that "a valid matrimonial contract

cannot exist between the baptized without it being by that fact a sacrament” (1055
§2).

Any person who has divorced his or her spouse from a valid marriage and cohabits
with another person is in a state of grave sin (the sin of adultery). That being said, it
is not possible to receive valid sacraments and the person is not properly
disposed to receive Holy Communion. Those who are in a state of grave sin place
themselves in a situation where they are separated from the sacraments in their own

lives.

To receive sacramental absolution and become properly disposed, he or she must
turn away from sin and have their first marriagedissolved either by the
annulment or death. Yes, submitting an application for the annulment process is
necessary. If through the requested annulment process, the initial marriage is
declared invalid, the current (2" marriage) must be sacramentally blessed. This then

would then be considered the first true marriage.
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